miercuri, 29 decembrie 2021

Recomandări pentru pasageri la sfârșit de an.


Creșterea estimată a numărului de pasageri pe fluxul de plecări internaționale, de până la 100% față de perioada anterioară, a impus măsuri de creștere a capacității de procesare la aeroportul Henri Coandă.

Astfel, pe fluxul de plecări sunt deschise și operaționale toate ghișeele de check-in precum și toate filtrele de control de securitate și ghișeele de control pașapoarte.

Totodată, administratorul aeroportului, CN Aeroporturi București, a solicitat companiilor aeriene și agenților de handling să depună, la rândul lor, eforturile necesare – în special prin asigurarea de personal suficient – pentru procesarea rapidă a pasagerilor și asigurarea unui trafic fluent pe aeroport.

Facem apel la toți pasagerii să respecte măsurile de combatere a pandemiei de CoVid-19 aplicabile în aeroport, inclusiv pe cele privind distanțarea și purtarea măștii de protecție.

Recomandăm ferm pasagerilor să se prezinte din timp la aeroport – cu minimum 3 ore înaintea orei decolării – și să dețină toate documentele necesare călătoriei, așa cum le este solicitat de către compania aeriană transportatoare:
  • bilet de avion,
  • carte de identitate / pașaport,
  • certificate de testare / vaccinare,
  • cod QR PLF,
  • etc.
De asemenea, rugăm pasagerii să manifeste răbdare și înțelegere pentru eforturile personalului din aeroport – autoritățile din multe țări de destinație solicită, la check-in, și verificarea documentelor medicale pe lângă cele uzuale (CI/pașaport și bilet de avion), ceea ce face ca durata acestor formalități să fie semnificativ extinsă.

Și pe fluxul de sosiri continuă să se înregistreze valori ridicate de trafic, similare celor dinaintea Crăciunului.

În consecință, pentru reducerea timpului de verificare a documentelor la intrarea în țară, se mențin măsurile anunțate în zilele anterioare - suplimentarea personalului aeroportului, al DSP dar și al Poliției de Frontieră și Jandarmeriei, utilizarea fluxului charter pentru maximizarea capacității, debarcarea secvențiată a pasagerilor la orele de vârf.

Cele mai multe aeroporturi europene și din întreaga lume se confruntă în această perioadă cu o situație similară, perioada Sărbătorilor de Iarnă fiind una în care, tradițional, oamenii călătoresc mai mult.

luni, 20 decembrie 2021

Voucherele de vacanță pot fi acordate și salariaților din privat, valoarea maximă a acestora ajungând la 13.800 lei.


Voucherele de vacanţă sunt soluţia optimă pentru a susţine refacerea capacităţii de muncă a întregii echipe.

În sectorul privat, acestea pot fi acordate tuturor angajaţilor care au un contract individual de muncă, iar valoarea maximă poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a 6 salarii minim brute garantate pe ţară.

„Voucherele de vacanță pot fi acordate și salariaților din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de ordină în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparație cu angajații din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanță. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic și social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată crește atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Printre avantajele angajatorilor care acordă vouchere de vacanță menționăm 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal și scutirea de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

De asemenea, sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat.

Voucherele de vacanță primite de salariați pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate și alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear.

Legislaţia în vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Emiterea voucherelor de vacanță poate fi făcută doar de către entitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice.

În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic.

Mai mult, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicații mobile gratuite pentru utilizatori, cât și platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide și se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operațiuni și tranzacții.

Sursa: Comunicat Ministerul Antreprenoriatului si Turismului

marți, 7 decembrie 2021

Formularul de localizare a pasagerului va fi introdus din 20 decembrie.

Raed Arafat, Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a anunţat faptul că România va introduce, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF), implementat deja în alte ţări.

Îl completează pasagerul, îl completează, în mod normal și recomandabil, înainte să înceapă călătoria, adică înainte să se îmbarce în avion sau înainte să înceapă călătoria către România, ca să nu stea să completeze la graniţă şi atunci să apară un rând mai mare şi să întârzie procesarea pasagerilor. În momentul în care l-a completat, va conţine date personale, plus, bineînţeles, adresa unde merge. Pentru cetăţenii români adresa unde vor merge, unde locuiesc, pentru cetăţenii străini la ce hotel sau dacă merg în mai multe locuri unde merg, în ce date și la ce hoteluri.

O să fie făcută o campanie de informare, pentru asta este până în data de 20 decembrie, pentru că mai sunt anumite lucruri care trebuie făcute. Aici STS este cel care realizează partea digitală şi urmează să fie anunțat acest lucru și toate detaliile în timp util, pentru ca lumea să ştie de unde să-l acceseze şi să-l completeze.

Formularul va fi obligatoriu şi va trebui complet de către toţi cei care intră în ţară, din UE sau din afara blocului comunitar.


Formularul de localizare a pasagerului va putea fi completat accesând plf.gov.ro.


14 pași pentru completarea formularului de localizare a pasagerilor (PLF)
  1. Vă autentificați pe baza unei adrese de e-mail și apăsați butonul ”Autentificare”. Dacă e-mailul este valid, veți fi informat că s-a trimis un link.
  2. Verificați e-mailul, accesați link-ul primit și veți fi redirecționat în aplicația de completare a formularului
  3. Accesați butonul verde ”Formular nou” din partea dreapta-sus a ecranului
  4. Selectați secțiunea CNP dacă dețineți o carte de identitate din România sau opțiunea Pașaport/Act de Identitate dacă prezentați alt document la trecerea frontierei
  5. Completați câmpurile obligatorii ale formularului cu numele și prenumele, țara din care ați plecat, data plecării și punctul de trecere a frontierei
  6. Introduceți adresa de destinație
  7. Completarea numărului de telefon la care puteți fi contactat pe perioada șederii în România
  8. Selectat modul de călătorie: autoturism, tren, autocar, avion sau vapor și introduceți toate datele necesare în funcție de tipul de transport.
  9. Indicați o persoană de contact în caz de urgență
  10. Țările vizitate anterior, inclusiv cele tranzitate pe timpul călătoriei
  11. Dacă este cazul, adăugați datele minorilor care vă însoțesc
  12. În ultima etapă, bifați că sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de căte autoritățile competente și că ați luat la cunoștință prevederile legislației în vigoare
  13. La final, apăsați butonul verde Salvează, iar aplicația va genera formularul digital de intrare în România
  14. Din meniul Listă formulare, puteți vizualiza toate formularele pe care le-ați completat pentru intrarea în țara noastră timp de 15 zile
FAQ despre PLF
1. Ce este formularul digital de intrare în România?
Formularul este un document în care sunt prezentate țările și zonele în care o persoană a călătorit înainte de a intra în România.
Pe baza datelor din formular, direcțiile de sănătate publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu virusul SARS-CoV-2.

2. Ce informații conține formularul digital de intrare în România?
  • Numele și prenumele, datele de identificare și de contact;
  • Țara, regiunea și localitatea de unde călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate;
  • Localitatea și adresa de destinație în România;
  • Mijlocul de transport cu care călătorește spre România;
  • Data intrării în România;
  • Datele minorilor însoțitori, dacă este cazul.
3. Cine trebuie să completeze formularul digital de intrare în România?
Formularul se completează de către toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.

4. Unde pot accesa formularul digital de intrare în România?
Formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei https://plf.gov.ro, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale ale Ministerului Sănătății.
Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primește un link de acces. Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Pașii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID.

5. Când trebuie să completez formularul?
Formularul se completează cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România sau în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator și nu trebuie tipărit.

6. Cum se verifică formularul?
La verificarea cărții de identitate/pașaportului în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul. Acesta nu trebuie tipărit

7. Cine are acces la datele personale completate în formular?
Datele completate în formular sunt accesate doar de angajații autorizați ai direcțiilor de sănătate publică și pot fi folosite strict cu scopul desfășurării anchetelor epidemiologice.
Datele sunt protejate fizic și juridic și nu sunt transmise către terțe persoane. STS asigură măsurile specifice de securitate cibernetică ale sistemului informatic de eliberare a formularului digital de intrare în țară.

8. Ce se întâmplă cu cetățenii care vor veni în România fără PLF?
Persoanele care se prezintă la punctele de trecere a frontierei fără formular vor avea obligativitatea de a-l completa într-un termen de 24 de ore.
Necompletarea Formularului digital de intrare în România se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.

9. Cine verifică PLF-ul în punctele de frontieră?
La intrarea în țară, după verificarea cărții de identitate/pașaportului, în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul.

10. Dacă sunt persoane din aceeași familie care călătoresc împreună, completează toți formularul?
În cazul în care membrii unei familii călătoresc împreună, formularul poate fi completat de un singur membru adult pentru toți membrii familiei.

11. Trebuie să introduc toate țările prin care am trecut?
În formular se introduc datele despre țara în care am călătorit, dar și cele ale țărilor pe care le-am tranzitat în ultimele 14 zile.
Declararea unor date false în Formularul digital de intrare în România intră sub incidența prevederilor Codului Penal și se pedepsește conform legii.

12. Dacă am greșit, pot edita formularul?
Odată salvat, formularul nu mai poate fi modificat. Dacă doriți să actualizați informațiile din formular, puteți să îl completați încă o dată și să salvați.
Toate formularele pe care le-ați completat la intrarea în țara noastră pot fi vizualizate în meniul „Listă formulare” din aplicație.

13. Ce se întâmplă cu formularele după completare?
Formularul ajută personalul medical să realizeze anchetele epidemiologice și să asigure măsurile sanitare.
Pe baza datelor din formular, direcțiile de sănătate publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu virusul SARS-CoV-2.

14. Unde se stochează datele din formular?
Toate formularele se stochează în infrastructura de comunicații a statului român. Datele sunt protejate fizic și juridic și nu sunt transmise către terțe persoane.

15. Dacă nu am adresă de e-mail cum completez formularul?
Persoanele care nu dețin o adresă de e-mail se pot adresa aparținătorilor sau unor persoane apropiate de încredere, pentru a completa formularul cu datele personale.

Procedura la intrarea în țară cu formularul digital
"Din punct de vedere practic, la controlul de frontieră va fi următoarea procedură: în momentul în care persoana se prezintă în punctul de trecere, poliţistul de frontieră efectuează formalităţile de control prin verificarea automată a paşaportului sau a cărţii de identitate pentru a stabili dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare în ţară.

De asemenea, poliţistul de frontieră va verifica autenticitatea şi valabilitatea certificatului verde. După citirea automată a acestor date, în aplicaţia Poliţiei de Frontieră, în intervalul de câteva secunde, poliţistul primeşte confirmarea existenţei sau inexistenţei formularului digital de intrare în România. În funcţie de rezultatul verificării, datele sunt trimise către Direcţia de Sănătate Publică în vederea luării măsurilor ce se impun", a spus comisarul-şef Fabian Bădilă.

El a precizat că acest document nu trebuie tipărit, ci este citit automat prin intermediul dispozitivelor aflate la dispoziţia Poliţiei de Frontieră din România.

"Verificarea existenţei sau inexistenţei plf nu va afecta timpul de aşteptare la frontieră, având în vedere că este citit automat de dispozitivele noastre", a adăugat Bădilă.

Ce se întâmplă dacă e nevoie de carantină
 "Dacă persoana a completat plf şi nu se impune carantina, aceasta trece prin punctul de frontieră fără alte măsuri, dacă persoana a completat plf şi se impune carantina, în funcţie de zona sau ţara din care vine, Direcţia de Sănătate Publică dispune măsura carantinării. Măsura se comunică judeţului în care se duce la îndeplinire măsura carantinării, iar locaţia se va verifica de către structurile de ordine publică", a spus Bădilă.

El a mai arătat că dacă persoana nu a completat formularul şi se impune carantina, în funcţie de zona sau ţara în care vine, DSP dispune măsura carantinării, iar persoana are obligaţia legală de a completa în termen de maxim 24 de ore de la data trecerii prin frontieră, în caz contrar, DSP, conform legii, dispune sancţionarea contravenţională.

"Subliniez că, în situaţia în care se constată că persoana care s-a prezentat în punctul de frontieră nu a completat formularul digital, i se permite intrarea în ţară, dar are obligaţia legală să completeze acest plf în termen de 24 de ore.

Nerespectarea acestei obligaţii de a completa formularul digital de intrare în România se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei. Precizăm că în oricare din aceste situaţii, pe sensul de intrare în România, la control participă şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică în vederea efectuării triajului epidemiologic", a mai adăugat comisarul-şef Fabian Bădilă.

vineri, 29 octombrie 2021

Revolut lansează un nou serviciu pasionaților de călătorii.

Clienții Revolut își pot rezerva din câteva click-uri locația perfectă pentru călătoriile în țară sau în străinătate, cu Sejururi (Stays).

Mai  mult, utilizatorii vor beneficia de tarife speciale, fără taxe de rezervare și vor putea recupera până la 10% din prețul cazării.


Revolut anunță lansarea pe piața locală a serviciului său de turism, Sejururi (Stays).

Disponibil deja pe mai multe piețe europene, Sejururi le va oferi clienților români, din această lună, posibilitatea de a-și rezerva cazările în țară și străinătate direct din aplicație, prin doar câteva click-uri.

    

Fără a plăti vreo altă taxă de rezervare către Revolut, utilizatorii se vor putea bucura de tarife exclusive prin intermediul acestei aplicații globale.


De exemplu, un utilizator ar putea recupera, în medie, până la 61,7 EUR pe an, potrivit statisticilor Revolut.

De la închirierea de apartamente pentru o vacanță la ski sau un city-break până la locații luxoase, utilizatorii Revolut din România vor putea descoperi numeroase oportunități turistice, în timp ce pregătirea vacanțelor și a călătoriilor va deveni și mai ușoară, prin intermediul aplicației care își adaugă noi servicii celor deja cunoscute – curs de schimb valutar avantajos, partajarea notelor de plată, asigurarea de călătorie, acces în lounge-ul aeroportului cu Pass LoungeKey și altele.

Mai multe despre beneficiile Revolut AICI.

luni, 4 octombrie 2021

De la 1 octombrie, paşaportul a devenit obligatoriu pentru călătoria în Marea Britanie. DE RESPECTAT și următoarele reguli.


Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a anunţat pe Facebook că de la 1 octombrie, paşaportul a devinit obligatoriu pentru călătoria în Marea Britanie: ”Dacă intenţionaţi să călătoriţi în Regatul Unit, verificaţi dacă aveţi paşaport valabil pentru durata întregii deplasări. Reamintim că de la 1 octombrie 2021 cetăţenii români, asemeni tuturor cetăţenilor din ţările UE, NU vor mai putea folosi #CarteaDeIdentitate ca document de călătorie în Regatul Unit! Cartea de identitate va putea fi folosită DOAR de persoanele care deţin statutul de rezident în UK. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care intenţionează să se deplaseze în UK să aplice în prelabil în România pentru obţinerea unui Paşaport valabil.”

Conform informaţiilor comunicate de autorităţile britanice, cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenilor români, nerezidenţi în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.

Cetăţenii europeni care intră sub incidenţa Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea naţională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025, cu condiţia ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reaminteşte că din 1 ianuarie 2021 cetăţenii români nerezidenţi pot călători sau tranzita prin Regatul Unit în scop turistic/vizită, pentru şederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare. Cu toate acestea, cetăţenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obţină, în prealabil, o viză de intrare.

Totodată, cetăţenii români nerezidenţi care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de şase luni (pentru activităţi de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autorităţile britanice.

Conform MAE, la momentul intrării pe teritoriul Regatului Unit, autorităţile britanice de frontieră pot solicita prezentarea unor documente justificative suplimentare care să ateste veridicitatea scopului declarat al deplasării.

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Începând cu data de 1 ianuarie 2021, condițiile de intrare și ședere în Regatul Unit, condițiile pentru desfășurarea de activități profesionale, regimul aplicabil pentru asigurări de sănătate și beneficii sociale aplicabile cetățenilor Uniunii Europene (inclusiv cetățenilor români) s-au schimbat.

Noile reguli nu afectează cetățenii români protejați de Acordul de retragere, eligibili pentru EU Settlement Scheme. Detalii pe http://www.mae.ro/node/54633.

Regăsiți mai jos informații relevante cu privire la condițiile aplicabile pentru turiști, studenți și lucrători.
DORIȚI SĂ CĂLĂTORIȚI ÎN REGATUL UNIT?
DORIȚI SĂ STUDIAȚI ÎN REGATUL UNIT?
DORIȚI SĂ LUCRAȚI ÎN REGATUL UNIT?
DORIȚI SĂ EXERCITAȚI O ACTIVITATE ECONOMICĂ ÎN REGATUL UNIT?


Controale vamale
De accesat https://www.gov.uk/uk-border-control/at-border-control.

Limita sumelor de bani numerar (cash)
Persoanele care călătoresc din UE în Regatul Unit ca vizitator cu 10.000 GBP sau mai mult în numerar vor trebui să completeze o declarație online cu minimum 72 ore înainte de călătorie de pe https://www.gov.uk/bringing-cash-into-uk sau la punctul de trecere al frontierei, dacă nu au avut posibilitatea de a completa declarația online.

Regimul medicamentelor
În ceea ce privește uzul personal al persoanei care se deplasează în Regatul Unit ca vizitator, se recomandă ca persoana să verifice în statul de origine, cu medicul/farmacistul care a prescris medicamentul, statutul/clasificarea acestuia în raport cu statul de destinație.

Pentru călătoriile în scop turistic cu o durată mai mare de 3 luni, dacă persoana deține medicamente cu prescripție restrictivă, va trebui să obțină o autorizație specială.

Pentru clarificări punctuale, cetățenii interesați pot solicita informații înainte de călătorie la autoritățile britanice Drug and Firearms Licensing Unit: dflu.ie@homeoffice.gov.uk; 0044 (0) 20 7035 6330.

Regimul animalelor de companie
Se recomandă contactarea unui veterinar cu minimum 4 luni înainte de călătoria în Marea Britanie, fiind necesar ca proprietarul să se asigure că animalul de companie este eligibil pentru vizita în acest stat. De asemenea, autoritățile britanice recomandă ca:
  • animalul de companie să fie identificat cu microcip subcutanat;
  • acesta să fie însoțit de un pașaport sau certificat veterinar care să ateste vaccinările la zi; Marea Britanie acceptă pașaportul european pentru animalele de companie (https://www.gov.uk/guidance/pet-travel-to-europe-from-1-january-2021#return-to-great-britain).
  • animalul de companie să fi efectuat vaccinul antirabic cu cel puțin 21 de zile înainte de călătorie, dar nu mai mult de 1 an;
  • în funcție de statutul țării de proveniență a animalului de companie, există posibilitatea solicitării unui test de sânge pentru a dovedi că animalul a fost inoculat cu succes împotriva rabiei.
Info suplimentare pot fi solicitate la pettravel@apha.gov.uk; 0370 241 1710

Asigurarea medicală
Aranjamentele privind asigurările de sănătate existente până la 31 decembrie 2020 se aplică, în principiu, în continuare, începând cu 1 ianuarie 2021.

Astfel, cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români, care se află într-un sejur temporar în Regatul Unit (spre exemplu: în scop turistic sau de afaceri) continuă să beneficieze de asistența medicală necesară (cum ar fi de urgență) pe baza cardului european de asigurări de sănătate (CEASS) / european health insurance card (EHIC).

Cu toate acestea, pentru sejururi mai lungi, legislația internă privind imigrația a Regatului Unit prevede cerințe suplimentare.

La momentul depunerii aplicației de viză de student, trebuie achitată taxa de sănătate (Immigration Healthcare Surcharge), care vă va oferi acces la serviciile naționale de sănătate britanice. Ca student, beneficiați de 25% reducere la cuantumul standard al taxei de sănătate.

În special, Regatul Unit impune resortisanților tuturor statelor terțe o suprataxă pentru asistență medicală, drept condiție pentru eliberarea unei vize de intrare pentru sejururi cu o durată mai mare de 6 luni. Detalii pe http://www.cnas.ro/page/brexit.html.

Plata cu cardul
Înaintea deplasării în Regatul Unit, recomandăm să verificați cu furnizorul de servicii bancare tarifele care vor fi aplicate pentru efectuarea de plăți/operațiuni bancare pe teritoriul Regatului Unit. De la 1 ianuarie 2021, tranzacțiile dintre UE și Regatul Unit nu mai sunt acoperite de normele UE care limitează comisioanele interbancare. Acest lucru poate conduce la o suprataxă pentru plățile cu cardul.

Roaming
Furnizorii de servicii de roaming pot aplica clienților o suprataxă atunci când clienții lor utilizează servicii de roaming în Regatul Unit. Înaintea deplasării în Regatul Unit, este indicat să verificați cu furnizorul de servicii de telefonie tarifele care vor fi aplicate pe durata vizitei în acest stat. Detalii pe https://www.ancom.ro/roaming-n-marea-britanie-n-condi539ii-comerciale-de-la-1-ianuarie-2021_6321.

Permisul de conducere
Folosirea/preschimbarea permiselor românești și britanice este posibilă, având în vedere că ambele state (România/Regatul Unit) sunt semnatare ale Convenției de la Viena 1968 privind traficul rutier.

Autoritățile din Regatul Unit nu solicită obținerea unui permis internațional de conducere pentru deținătorii de permise românești care se deplasează în scop turistic în acest stat.

Cetățenii români care călătoresc spre România în baza unui permis britanic vor trebui să se intereseze punctual cu privire la condițiile de utilizare în calitate turistică a permisului britanic prin statele tranzitate, până la intrarea în România, unele state solicitând de la 1 ianuarie 2021 prezentarea unui permis auto internațional. (https://www.gov.uk/driving-abroad/international-driving-permit).

Asigurarea auto
Asigurarea auto este obligatorie pe teritoriul Regatului Unit.

Este necesară prezentarea dovezii asigurării. Se recomandă contactarea asiguratorului înainte de călătoria în Regatul Unit, pentru a vă asigura că dețineți documentele necesare.

Circulația auto
Circulația se desfășoară pe partea stângă a drumului în Regatul Unit. Vehiculele înmatriculate în afara Regatului Unit sunt supuse acelorași reguli de circulație rutieră precum vehiculele înmatriculate în Regatul Unit. Abaterea de la regimul circulației rutiere se poate sancționa cu amenzi de până la 2500 de lire sterline. Totodată, se poate solicita contravenienților plata amenzii pe loc. În situația în care cetățenii străini nu pot plăti contravaloarea amenzii sau în cazul în care autovehiculele prezintă defecțiuni, poliția poate lua măsura imobilizării autovehiculelor până la plata amenzii sau remedierea defecțiunii. Măsura poate fi aplicată și de către inspectori ai „Driver and Vehicle Standards Agency" (DVSA - instituție omoloagă RAR), iar în cazul în care șoferii străini se află în imposibilitatea de a plăti amenda, inspectorii DVSA pot imobiliza autovehiculul până la plata amenzii.

În zona centrală a Londrei (marcată în trafic cu C roșu pe fond alb) accesul autovehiculelor în zilele lucrătoare, între orele 7.00 și 18.00, este permis pe baza „taxei de aglomerație" (Congestion Charge), care se plătește electronic pentru un autovehicul determinat. Zona în care se aplică și modalitățile de plată pot fi consultate pe pagina de internet a Autorității de Transport din Londra (Transport for London) : http://www.tfl.gov.uk/roadusers/congestioncharging/.

Suplimentar, în zona centrală a Londrei (marcată cu ULEZ în cerc alb, pe fond verde), accesul vehiculelor între orele 7.00 și 22.00, zilnic, este permis pe baza unei taxe zilnice de 15 GBP dacă vehiculul nu îndeplinește standardele zonei cu emisii ultra scăzute (ULEZ). Zona în care se aplică și modalitățile de plată pot fi consultate pe pagina de internet a Autorității de Transport din Londra (Transport for London) : https://tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge/congestion-charge-zone.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă circulația pe banda rezervată autobuzelor, în intervalele orare precizate pe indicatoare.

Autovehiculele înmatriculate în România, pe a căror plăcuță de înmatriculare nu este afișat statul de înmatriculare, au obligația de a afișa separat statul respectiv, în partea din spate a autovehiculului, atunci când circulă în Regatul Unit.

Datele de contact ale misiunilor României în Marea Britanie:
Ambasada României la Londra: https://londra.mae.ro/contact;
Consulatul General al României la Manchester: http://manchester.mae.ro/contact;
Consulatul General al României la Edinburgh: http://edinburgh.mae.ro/contact.

Sursa: MAE

miercuri, 11 august 2021

AirClaim oferă compensații pentru zborurile anulate sau întârziate, conexiuni pierdute și refuz la îmbarcare.


Toată lumea dorește ca orice călătorie să fie o experiență pozitivă.

Din nefericire, calitatea serviciilor aeriene o ia într-o direcție greșită.

În prezent, companiile aeriene întârzie sistematic, anulează zboruri sau au zboruri supra-rezervate, pentru a face față concurenței și infrastructurii actuale.

Și totul, în detrimentul pasagerului.

Din fericire, am descoperit un regulament care prevede că, în cazurile sus-menționate, călătorii au dreptul la compensaṭii financiare.

Am descoperit că Regulamentul European, conform căruia poṭi obṭine între €250 ṣi €600, este încă un secret pe care companiile aeriene îl păstrează bine.

Astfel că mai puțin de 10% dintre călătorii, care au dreptul la compensaṭie, ajung efectiv să o primească.

Din acest motiv, a fost creată platforma AirClaim care te ajută să completezi o cerere în mai puțin de 2 minute.

Fondatorii platformei, călători obișnuiṭi, cu experienṭă în domeniul juridic, tehnic și marketing, s-au reunit în ideea de a face călătoria cu avionul mai suportabilă.

Astăzi, din echipa AirClaim fac parte avocaṭi, foști directori ai Organismului Naṭional competent, experṭi în domeniul aviaṭiei, ingineri specializaṭi în inteligenṭă artificială, specialiști în marketing și reprezentanṭi relaṭii cu clienṭii care vorbesc 11 limbi străine.

Echipa colaborează cu companiile aeriene, instanțele și Organismul Naṭional competent, pentru a se asigura că în cazul în care compensaṭia este aplicabilă, clienṭii o vor primi.

Este important de știut că orice pasager care a avut o întârziere, anulare, pierdere de conexiune ori refuz la îmbarcare în ultimii 3 ani este eligibil la compensație. Fac excepție de la regulă doar Anulările COVID-19.

Mai mult, sunt mândri să-mi spună că au obṭinut compensaţii pentru mii de pasageri până în prezent.

Povestește-le despre călătoria ta AICI.


PS. Conform directivei europene Regulation 261/2004 EC ai dreptul la o despăgubire:
  • 250 euro pentru zboruri pe distanțe sub 1.500 de km
  • 400 euro pentru zboruri pe distanțe intre 1.500-3.500 km
  • 600 euro pentru zboruri pe distanțe de peste 3.500 km (cu întârziere de minim 4 ore)
*În cazul zborurilor de peste 3.500 km, cu o întârziere cuprinsă între 3 și 4 ore, compania aeriană poate solicita reducerea compensației cu 50%.

Despăgubirile sau compensațiile se acordă în următoarele condiții:
  • Dacă zborul a întarziat minim 2 ore, compania aeriană este obligată să îți ofere asistență. În plus, mese și răcoritoare, proporțional cu timpul de așteptare.
  • Dacă zborul a ajuns la destinație cu minim 3 ore întârziere, sau dacă zborul a fost anulat, sau dacă zborul a fost amânat pentru a doua zi, ori dacă s-a făcut supra-rezervare și la check-in ți s-a spus că nu te mai poți îmbarca, atunci ești eligibil pentru a primi această compensație. În plus, compania aeriană cu care călătoreai are obligația să îți găsească un alt zbor pentru ca tu să ajungi la destinație.
  • Dacă zborul urmează să decoleze a doua zi și ești nevoit să rămâi o noapte în aeroportul de escală sau la aeroportul de plecare spre casă (când te întorci de undeva), atunci compania aeriană este obligată să îți ofere și cazare + mese.

vineri, 9 iulie 2021

Sfaturi utile pentru o calatorie de vis cu masina.


Verificati starea masinii Cu cateva zile inainte de plecare, mergeti la un service sau faceti-o singur sau cu prietenul de drum alaturi.

Verificati functionalitatile si dotarile masinii:
  • sistemul de climatizare,
  • presiunea si uzura anvelopelor,
  • placutele de frana,
  • stergatoarele,
  • uleiul de motor,
  • lichidul de frana si de racire,
  • farurile si luminile de avertizare,
  • scaunele pentru copii,
  • trusa medicala de prim-ajutor,
  • triunghiul reflectorizant,
  • roata de rezerva, etc.
Este mult mai bine este sa fii precaut mai devreme decat pe drum.

Verificati-va toate actele sau reinnoiti-le
Confirmati-va rezervarile chiar inainte de plecare pentru a evita situatiile neplacute.
Este excelent sa aveti la indemana si documentele tiparite (hoteluri & pensiuni, check-in avion, rent-a-car, etc).

Planificati-va traseul
Informati-va din timp cu privire la conditiile de drum, traseul pe care il veti urma, regulile de circulatie din tarile pe care le veti traversa si obiceiurile locale. Consultati informatiile de calatorie de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Procurati-va un sistem GPS, folositi aplicatiile gen Waze sau folositi hartile in caz de vreme rea. Acordati-va timp si pentru un respiro intr-un loc inopinat din drumul vostru.

Cumpatare cu bagajele
Iimpachetati-va doar lucrurile esentiale pe care sunteti siguri ca le veti folosi. Altfel, cand masina este plina si bagajele in exces consumati carburant mai mult decat este necesar. Sau aruncati din lucrurile vechi pentru a le pune pe cele achizitionate in drumul vostru.

Geanta frigorifica este utila mai ales cand umblati prin locuri mai putin cunoscute publicului calator.

Combustibil suficient
Faceti plinul la plecare si asigurati-va intotdeauna ca exista benzinarii in drumul vostru pentru nevoi fiziologice, dezmortirea picioarelor si papa frugala.

Bani.
Numerar si pe card. Revolut si in strainatate. Exista uneori ca necuratul sa-si bage coada in POS-urile comerciantilor si sa nu functioneze la timp.

Inchiriati-va masina din timp daca nu aveti una personala sau de la birou
Acum exista flote de masini in Romania, de la modele compacte pana la sedan-uri, SUV-uri, van-uri cu pana la 9 locuri si chiar rulote. Va recomand sa o rezervati din timp. Altfel, riscati sa nu o mai gasiti sau plusati cu bani in perioadele de sarbatori sau concedii. Important este sa va familiarizati cu masina inainte de a porni la drum lung.

Odihniti-va bine intotdeauna pentru a nu pune in pericol viata tuturor celor din masina.

Tinuta lejera si incaltaminte confortabila
Imaginati-va orele petrecute in habitaclu si la schimbarile climaterice din prezent. Asigurati-va ca aveti schimburi la indemana in functie de clima. De exemplu, din Bucuresti si pana la munte va puteti bucura de toate anotimpurile.

Muzica faina pentru drum
Salvati-va albumele preferate pe un stick sau folositi CD-urile in zonele in care nu aveti semnal radio.

S-aveti drum bun si sa va bucurati de experiente de neuitat!

Certificatul digital COVID ..


Certificatul digital UE privind COVID facilitează călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice și fără a fi îngrădită libertatea de mișcare.

Certificatul digital UE privind COVID este:
  • gratuit
  • valabil în toate statele membre ale Uniunii Europene
  • disponibil în limbile română și engleză
Certificatul digital UE privind COVID nu este un document obligatoriu, dar este acceptat, la nivel european, ca dovadă autorizată pentru a atesta calitatea de persoană vaccinată, testată negativ sau recuperată după infecția cu COVID-19.

Pentru generarea unui certificat digital UE privind COVID puteți:
  • accesa link-ul: certificat-covid.gov.ro
  • suna în Call Center la numărul de telefon 021 414 44 25
  • contactați Primăria
  • contacta Direcția de Sănătate Publică
  • contactați Serviciul Local Comunitar de Evidență a Persoanelor
Certificatul digital UE privind COVID este emis de Ministerul Sănătății și pus la dispoziție prin sistemul informatic dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

✅ Bază legală: OUG 68/2021

✅ GDPR

Persoana care prezintă codul QR în vederea scanării este de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conținute în acest cod.

Datele nu sunt salvate pe dispozitivul de scanare.


Pași generare

1. Vă autentificați prin introducerea unei adrese de email.

2. Intrați pe adresa de email și accesați link-ul primit

3.Prin accesarea link-ului veți fi redirecționat în portalul de generare a certificatelor digitale UE privind COVID

4. Selectați câmpul „Adaugă” (dreapta sus)

5. Selectați categoria din care faceți parte

6. Introduceți datele necesare:

a) Pentru persoane vaccinate: CNP, nume, prenume, serie și număr act de identitate, tipul vaccinului, luna și județul vaccinării

b) Pentru persoane testate în ultimele 72 de ore: nume, prenume, serie și număr act de identitate

c) Pentru persoane recuperate după COVID-19: nume, prenume, serie și număr act de identitate, luna și județul înregistrării ultimului test pozitiv

7. Verificați datele introduse

8. Salvați datele pe care le-ați introdus

9. Vizualizați datele

10. Salvați/Descărcați certificatul

11. Dacă doriți generarea unui nou certificat, accesați pictograma „Adaugă” și reluați pașii menționați mai sus


Alte informații

Certificatul emis după vaccinare include:
  • numele și prenumele,
  • data nașterii,
  • date privind vaccinul (denumire, producător),
  • numărul dozei de vaccin,
  • data vaccinării,
  • țara în care s-a efectuat vaccinarea,
  • informații despre emitentul certificatului și codul unic de identificare al certificatului
Certificatul emis după test conține:
  • numele și prenumele,
  • data nașterii,
  • boala pentru care s-a efectuat testul,
  • informații despre testul efectuat (tipul testului, numele, producătorul),
  • data și ora la care s-a prelevat proba pentru test,
  • rezultatul testului,
  • informații despre punctul de testare,
  • țara în care a fost efectuat testul,
  • informații despre emitentul certificatului și codul unic de identificare al certificatului
Certificatul eliberat după recuperare:
  • numele și prenumele,
  • data nașterii,
  • denumirea bolii suferite (COVID-19),
  • data primului rezultat pozitiv al testului,
  • țara în care a fost efectuat testul,
  • informații despre emitentul certificatului și codul unic de identificare al certificatului,
  • perioada de valabilitate
malikafashion.ro

Postări populare

avon.ro

Etichete

2024 2025 abonare accesorii aeriana aeriene aeroitalia aeroport agentii airbnb airconnect airlines ANAF ANCOM angajati aniversara anulat anulate aparate aplicatie asigurare asigurare medicala aurel vlaicu auto autobuze autorizate avantajoase aventura avion bacau banca comerciala romana baneasa benzinarii bilete booking Brasov bucuresti buget calatorie calatorii campanie card CASCO castele cazare certificat circuit cocktail bar companie compensatii competitie concediu concurs conexiune conexiuni cont Corfu coronavirus corp cosmetice covid craciun Creta croaziere crypto cumparaturi despagubiri digital DiscoverEU dispozitive drum dubai early booking echipamente ETIAS europa exterioara familie federatia patronatelor din turismul romanesc festival financiare fizice flylili formular franta gelato bar george germania Ghimbav gift card gratuit gratuite grecia henri coanda HiSky hotel hoteluri i unie 2022 ieftine inchiriere InfoCons ingrijire inot inscrieri intarziat intarziate interioara intrare Irlanda de Nord italia ITP iulie 2021 iunie 2022 jumbo kit laguna laguna park Lefkada libere litoralul litoralul pentru toti localizare mamaia Marea Britanie marea neagra masina moneyback muzica neptun newsletter NFT obligatoriu octombrie 2022 oferte omicron online otopeni par parcuri de distractie paris parteneri pasager pasageri pasaport pensiune pensiuni permis persoane personala peru pet-friendly pierduta pierdute piscina plaja planificare platforma plati playa9 PLF pool bar portal prima privat program promotii RCA recomandari reduceri redus refuz imbarcare Regatul Unit reglementare reguli revelion revolut revpoints rezervare rezervari rezidenta fiscala roaming roma romania rules safe travel salariati sands of therme Santorini sarbatori Schengen sejururi service servicii sfaturi sibiu spa spania stabilire stat stays strainatate tara tarife tarom taxa taxe tehnologia ten tenis Thassos tineri townhouse boutique travel tren tunisia turism turkish UE UK unitate untold utile vacanta vacante verificare viniete voucher Zakynthos zbor zboruri zile